23 April 2024

Sediul Unităţii Naţionale de Informaţii privind Pasagerii – proiect RO#FSIP

publicat 23 februarie 2022 - editat 30 august 2022

Fonduri europene dedicate 2014-2020Fondul Securitate Internă - Poliție 2014-2020 # # # 1543 afișări

Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a implementat proiectul ROFSIP2018OS5A17P01 – Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informaţii privind Pasagerii, finanţat din Fondul Securitate Internă, componenta pentru cooperare poliţienească, conform contractului de finanțare nerambursabilă încheiat cu Direcția Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de Autoritate Responsabilă FSI.

Proiectul în valoare totală eligibilă de peste 24 milioane lei, din care 18 milioane lei finanțare nerambursabilă, a fost implementat în perioada  aprilie 2018 – februarie 2022. Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea schimbului de informații, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2016/681 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave.

Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii (UNIP) este structura Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră care utilizează datele din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian pentru prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale.

În data de 16.02.2022,  în prezența ministrului Afacerilor Interne, dl. Lucian Nicolae BODE, a avut loc inaugurarea sediului destinat Unității Naţionale de Informaţii privind Pasagerii (UNIP), construcţia și dotarea clădirii a reprezentat ultima etapă a proiectului FSI, care a inclus și optimizarea soluţiei IT, crearea unui centru de recuperare a datelor și pregătirea personalului.

Clădirea UNIP reprezintă o construcţie administrativă în suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 3.900 de mp, iar destinaţia încăperilor este de spaţii de birouri, tehnice si administrative pentru asigurarea condiţiilor optime de lucru pentru personal. Noua clădire are capacitatea de a găzdui atât personalul propriu, cât şi reprezentanții celorlalte autorități competente naționale, obiectivul general fiind îmbunătățirea schimbului de informații în vederea înlăturării ameninţărilor la adresa securității naționale. În conformitate prevederile Legii 284/2018, autoritățile competente prevazute de lege (Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Apărării Naționale: Direcția Generală de Informații a Apărării, Ministerul Public, Agenția Națională de Administrare Fiscală: Direcția Generală a Vămilor) pot detaşa sau delega personal la UNIP în scopul efectuării evaluărilor prevăzute în lege.

Sediul UNIP – Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii a primit distincția „Arhitectură și investiții publice”, în cadrul Anualei de Arhitectură București 2021, ediția a XIX-a, AAB2021 – https://www.anuala.ro/proiecte/2021/295/.

În data de 23.02.2022, a avut loc conferința online privind rezultatele proiectului, la care au participant reprezentanți din cadrul IGPF, Autorității Responsabile FSI, altor autorități naționale competente, precum și din cadrul Europol, Unității PNR Belgia, Unității PNR Bulgaria, Unității PNR Olanda, Oficiului Națiunilor Unite privind Combatarea Terorismului (UNOCT) și Centrului Național de Targeting USA.

Mai multe detalii pe https://www.politiadefrontiera.ro/.

 

Abonare buletin de știri pe email

Opțiune transmitere email *

politica de confidențialitate

Sari la conținut