20 April 2024

SIM-CIS Servicii integrate pentru migranți – comunități interculturale și solidare – proiect RO#FAMI

publicat 23 decembrie 2022 - editat 12 ianuarie 2023

Fonduri europene dedicate 2014-2020Fondul Azil, Migrație și Integrare 2014-2020 # # # # # 508 afișări

Proiectul SIM_CIS Servicii Integrate pentru Migranți – Comunități Interculturale și Solidare (FAMI/20.02.01.02) s-a axat pe facilitarea integrării sociale, economice și culturale a beneficiarilor unei forme de protecţie internațională (BPI) și a resortisanţilor țărilor terţe (RTT) din Regiunea 4 în comunitatea gazdă prin acordarea de servicii integrate și promovarea dialogului intercultural cu societatea românească. Valoarea totală a proiectului  cofinanţat prin Fondul pentru Azil,Migraţie şi Integrare este de 1.228.000,48 lei.

Proiectul SIM_CIS a fost implementat de Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială (ASSOC) Baia Mare și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM România).

Managementul și funcționalitatea proiectului sunt susținute de cooperarea cu actorii cu atribuții în domeniul migrației, precum autoritățile și instituțiile locale, cât și reprezentanți ai sectorului privat și a altor entități care pot sprijini migranții în procesul de integrare. Experiența LADO privind serviciile integrate pentru BPI și RTT, dobândită încă din 2010, alături de partenerii de proiect, respectiv ASSOC Baia Mare și OIM România, prin intermediul proiectului ”MigraNet”, și ulterior ”SIM_CIS” a încurajat oferirea de servicii acordate BPI și RTT din Regiunea 4.  În acest fel migranții înregistrați în proiect beneficiază de sprijin și asistență adaptate situației lor, iar resursele sunt alocate în funcție de situația particulară a acestora.

Activităţile proiectului se realizează în 5 localităţi din Regiunea 4: Cluj-Napoca, Baia Mare, Sibiu, Şomcuta Mare, Târgu Mureş. Centrul Regional de Integrare Baia Mare şi Punctul Regional de Coordonare Şomcuta Mare care vor deservi judeţele: Maramureş, Satu Mare, Sălaj și Bistriţa Năsăud.

Pentru atingerea obiectivelor şi rezultatelor proiectului, sunt implementate următoarele activități: activităţi de management al proiectului, monitorizare, evaluare şi raportare, consolidarea CRI Cluj şi CRI Baia Mare, acordarea de servicii de integrare, crearea unei reţele de mediatori şi voluntari, activităţi socio-culturale, recreaţionale şi de implicare a BPI şi RTT în viaţa comunităţilor de rezidenţă organizate și asigurarea viziblității proiectului.

Grupurile ţintă ale proiectului sunt reprezentate de: grupul ţintă principal al proiectului format din: beneficiarii unei forme de protecţie internațională (BPI) și resortisanţii țărilor terţe (RTT) cu şedere legală în România și grupul ţintă secundar format din: reprezentanţi ai autorităţilor și instituţiilor publice locale din judeţele care fac parte din Regiunea 4 (Primării, Serviciile locale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, Agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă, Inspectorate şcolare judeţene, Case judeţene de sănătate, Servicii de asistenţă socială, Agenţii de prestaţii sociale etc.); comunităţile/asociaţiile de străini; rganizaţiile care desfăşoară activităţi pentru/cu BPI și RTT; mediul privat; mass media; societatea românească în general. Până în acest moment avem un număr de 222 de benficiari de servicii de consiliere și integrare, 99 de beneficiari de servicii de asistență materială, 134 participanți la cursurile de limba română și orientare culturală și 156 participanți la activități socio-culturale.

Mai multe dettalii pe https://ladocluj.ro/sim_cis/ .

Material vizibilitate: Printscreen-uri-Vizibilitate LADO Cluj SIM-CIS  Sursa foto: Facebook Lado Cluj

 

Abonare buletin de știri pe email

Opțiune transmitere email *

politica de confidențialitate

Sari la conținut