25 April 2024

Integrarea străinilor cu rezidență legală în România MyPlace2Integration – proiect RO#FAMI

publicat 12 ianuarie 2023 - editat 12 ianuarie 2023

Fonduri europene dedicate 2014-2020Fondul Azil, Migrație și Integrare 2014-2020 # # # 1054 afișări

MyPlace2Integration este un concept implementat de JRS România (Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi), prin mai multe proiecte succesive (FAMI17.02.02, FAMI17.02.02.02, FAMI20.02.01.01/02 FAMI20.02.01.02/02 FAMI20.02.01.03/02), în perioada iunie 2017 – decembrie 2022. Activitățile proiectelor au constat în oferirea de servicii complementare procesului de integrare a străinilor beneficiari ai unei forme de protecţie şi resortisanţi ţări terţe cu şedere legală, la nivelul a sapte judeţe: Galați, Constanța, Vrancea, Bacău, Vaslui, Brăila, Tulcea. Asistența a fost acordată cu predilecţie categoriilor de persoane vulnerabile şi cu nevoi speciale, prin oferirea de servicii complementare celor asigurate de stat.

Proiectele cu o valoare totală de peste 6,2 milioane lei, au beneficiat de 98% fonduri nerambursabile (europene și naționale) în valoare de peste 6,1 milioane lei, din Programul Național – Fondul Azil, Migrație și Integrare, în baza contractelor de finanțare nerambursabilă acordate de către Autoritatea Delegată FAMI, Inspectoratul General pentru Imigrări. Programul național este gestionat în România de Ministerul Afacerilor Interne — Direcția Fonduri Externe Nerambursabile, în calitate de Autoritate Responsabilă FAMI.

Activitățile au fost realizate în cadrul a două centre regionale de integrare (CRI) din orașele Galați și Constanța precum și unui punct regional de contact care funcționează la CRCPSA Galați, unde sunt organizate activități precum informarea, consilierea, asistență materială, juridică, medicală, consiliere în vederea angajării, precum și activități sociale, culturale, recreaționale, educaționale, cursuri de limba română şi orientare culturală etc.

Prin intermediul centrelor regionale au fost asistați peste 1.200 de străini, proveniți din țări precum Siria, Afganistan, Moldova, Turcia, Irak sau Somalia. Pentru ei au fost organizate peste 850 activități (dintre care peste 550 cursuri de limba romana si acomodare culturala si 185 de activitati socio-culturale si educationale). Un accent special a fost pus pe parcurgerea programelor de integrare pentru mai mult de 180 de BPI si asistența specifică a unui număr de 202 copii, dintre care peste 70 au fost sprijiniți în participarea la diverse forme de învățământ din Romania.

Proiectul implica totodata sprijin din partea mediatorilor culturali, interpreților şi a peste 30 de voluntari la nivel local precum şi dezvoltarea de rețele de suport local la nivelul instituțiilor și organizațiilor care intră în contact cu străini sau în cadrul comunităților acestora, cu relevanță la nivel multicultural.

Un accent special a fost pus pe parcurgerea programelor de integrare pentru mai mult de 220 de beneficiari de protecție internațională si asistența specifică a peste 250 copii; au fost organizate activități specifice în vederea angajării pentru mai mult de 100 de adulți.

Detalii suplimentare privind rezultatele proiectului:

https://www.jrsromania.org/projects/my-place-to-integration-

https://www.stiri.ong/anunturi-ale-organizatiilor/evenimente/comunicat-de-presa-jrs-romania–lansare-proiect-myplace-etapa-2

https://www.stiri.ong/search?q=myplace

https://www.facebook.com/imyplace

https://ec.europa.eu/migrant-integration/integration-practice/myplace-integration_en

 

 

Sursa foto: JRS, COM

Abonare buletin de știri pe email

Opțiune transmitere email *

politica de confidențialitate

Sari la conținut