
   
 

   
 

FAQs about Specific Actions under the Thematic Facility Work Programmes AMIF, BMVI, ISF 2023-2025 

The content of each reply is based on the information provided by the country concerned and therefore only applies to the precise question or situation described. 

The Commission is committed to providing accurate responses to the questions by the country concerned. However, the information provided cannot be 

considered or interpreted as being contractually binding. The Commission cannot be held liable for any use made of these replies. No aspect of these replies 

can be considered as a formal position of the Commission. 

 

❖ ISF/2023/SA/2.1.1– ‘Specific Action Council Recommendation on operational law enforcement cooperation – Turning recommendations into joint actions 

(ROLEC)’ 

Topic classification  Question Reply 

Building 

rehabilitation/35% 

threshold Art. 13(7) ISF 

We are in the process of preparing a project proposal 

and we are seeking some clarity on the funding 

guidelines as outlined by the European Commission in 

ROLEC ISF proposal. Specifically, we would like to 

understand whether the costs associated with building 

rehabilitations are included in the 35% allocation for 

technical equipment. 

 

To give you some context, our project involves the 

rehabilitation of an existing facility, and we're trying to 

ensure that our budget allocations align with the 

guidelines set forth by the Commission. It is paramount 

for us to get this right at the outset to ensure a seamless 

process when it comes to grant allocation and project 

execution. 

 

Could you kindly provide guidance on this matter? Your 

timely response would greatly assist us in moving 

forward with our project planning and budgeting. 

First of all, please note that the Managing Authority is the contact 

point for (potential) beneficiaries and responsible to review their 

questions before forwarding them to the Commission. In line with 

the Power Point slides on Specific Actions presented on 18 July 

2023 to the HOME Affairs Funds Committee, the Managing 

Authority should only raise questions to the Commission that it 

cannot answer on its own. 

 

As projects under Specific Actions are managed at national level, 

according to national rules, questions on eligibility of costs and the 

respect of the 35% threshold for “equipment, means of transport or 

construction of security-relevant facilities” by the entire Member 

State’s ISF programme (Article 13.7 of the ISF Regulation) should 

be directly addressed to the ISF Managing Authority of the relevant 

Member State.  

 

However, regarding building rehabilitations, please note that it does 

not fall as such under the “equipment” component covered by 

Article 13.7, but may well fall under the “security-relevant 

facilities” component covered by Article 13.7 as it would fall under 

ISF regulation annex VI table 2, code 010 “building, facilities”.  

It depends on the scope, extent and types of the works entailed by 

what you refer to as “building rehabilitation”. Only the Member 

State’s ISF Managing Authority, and its experience with the national 



   
 

   
 

Audit Authority, can reply to your question, based on detailed 

information you may provide them with. 

 

Finally, please note that the ISF SA ROLEC clearly targets 

operational law enforcement crossborder cooperation and not 

capacity building of national infrastructure. 

End date of the SA 

The Call document mentions ‘The specific action should 

not start before 1st September 2023 and be indicatively 

completed by 31st December 2025.’ How strict should the 

end date of 31/12/2025 be interpreted? Are projects with 

an end date later than 31/12/2025 taken into 

consideration? Or is this a reason for exclusion, even if 

the later end date is thoroughly reasoned? 

Please see reply already provided to FAQ no. 48 in Annex 6 of Note 

6 sent to the HOME Affairs Funds Committee on 13/04/2022 Ref 

Ares(2022)3019044. 

 

The ROLEC call text states that “the specific action should (….) be 

indicatively completed by 31st December 2025”.  

 

At application stage: for the purpose of the Specific Action, the end 

date means the date where the project outputs should be delivered. 

Applicants should submit proposals respecting the expected project 

end date.  

At implementation stage: it could be possible to extend the project 

duration if duly motivated and agreed with the ISF Managing 

Authority. 
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