20 April 2024

ABC – sistem automat de verificare a documentelor de călătorie în aeroporturi – proiect RO#FSIB

publicat 30 martie 2021 - editat 30 august 2022

EvenimenteFondul Securitate Internă - Frontiere Vize 2014-2020Stadiu programe # # # 3574 afișări

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a implementat proiectul ROFSIB2018OS2A03P01 Sistemul automat de verificare a documentelor de călătorie în aeroporturi – Porțile ABC, începând cu luna iunie 2018. Poliţia de Frontieră Română a implementat sistemul ABC (Automated Border Control) în Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Internaţional Henri Coandă.

Proiectul este finanțat prin Fondul Securitate Internă – Frontiere Vize, conform contractului încheiat cu Autoritatea Responsabilă FAMI-FSI, Direcția Fonduri Externe Nerambursabile / MAI, în valoare totală de 2.340.646,92 lei, din care 1.755.485,19 contribuția UE.

Proiectul pilot presupune utilizarea la controlul de frontieră a şase porţi automate pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor, prin compararea imaginii faciale din cipul electronic al pașaportului/ cărţii de identitate cu cea captată de la persoana prezentă fizic la controlul de frontieră, pentru realizarea procesului de identificare. Porţile sunt conectate la Sistemul Informatic al Poliţiei de Frontieră şi permit efectuarea de verificări prin interogarea bazelor de date şi accesul la informaţiile operative relevante.

Implementarea sistemului de tip ABC (Automated Border Control) în Aeroportul Henri Coandă Otopeni permite poliției de frontieră să verifice călătorii într-un mod confortabil, rapid şi sigur. Prin acest proiect pilot se intenţionează conturarea unui standard de calitate, aplicabil tuturor aeroporturilor din România, deschise traficului internaţional de persoane. Sistemul oferă soluții pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetățenii care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi, totodată, pentru a moderniza şi a îmbunătăţi gestionarea frontierelor, răspunzând în acelaşi timp riscurilor generate de infracţionalitatea transfrontalieră.

Inaugurarea echipamentelor a avut loc joi, 4 martie 2021, în prezenţa ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, şi al ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Porţile ABC pot fi utilizate de cetăţenii Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi Elveţia care deţin document de călătorie biometric (paşaport sau carte de identitate) şi au vârsta peste 18 ani.

Sistemul pilot este format din şase porţi, cu posibilitatea de extindere ulterioară, până la 24 de porţi, prin adăugare de licenţe suplimentare, fără modificarea infrastructurii hardware.

Preluare presă – informare vizibilitate:

Abonare buletin de știri pe email

Opțiune transmitere email *

politica de confidențialitate

Sari la conținut